Mobil + Bulut = Süper Bilgisayar

(BTnet'de 2013 Nisan ayı yayınlanan yazım)

Internet, geçtiğimiz 15 yıllık süreci değerlendirdiğimizde toplulukların ve ekonomilerin dinamiklerinde değişimlerin yaşanmasını tetikledi. Web dünyası sürekli bir gelişim içinde. Aslında bugün geldiğimiz süreçte oyuna yeni başladığımızı söyleyebiliriz. Bugün Internet büyüme sürecinin ikinci aşamasını yaşıyor. 

Internet’in gelişim sürecine baktığımızda, dün sadece bir websitesine giderek eriştiğimiz bilgiyi okumakla sınırlı bir deneyime sahipken, bugün artık gerçek hayattaki paylaşımlarımızı online dünyaya da taşıyoruz. Geleceğin Internet dünyasında ise güçlü uygulamalar ve hizmetler söz sahibi olacak. 

Hayatımızda vazgeçilmez haline gelen Internet’in gelişim sürecinde iki önemli dönüm noktası dikkat çekiyor. Bulut Bilişim ve mobil teknolojiler. Bulut bilişim ile web özgürlüğünü kazandı. İçerik ve bilgiye erişimi desktop’dan bağımsız kılarak, bilgiye ve dökümanlara her noktadan erişim imkanı tanıdı. 

Bulut bilişim sadece bilgisayarda yaptıklarımızı alıp online hale getirmedi. İmkansız gibi görünen birçok yeni uygulamanın da hayata geçirilmesini sağladı. Örneğin, bugün iletişimde bariyerlerin ortadan kalkmasını sağlayan ve 160 milyon’dan fazla websitesinin 70 dile çevrilmesine imkan tanıyan Google Translate bulut teknolojisinin bir ürünü. 

Yaşanan bu değişim kullanıcı davranışlarına da yansıdı. Giderek özgürleşen ve bilgiye erişimde ‘hız’a önem veren kullanıcılar mobil teknolojilere yöneldi. Bugün baktığımızda mobil data kullanımında büyük artışlar gözlemliyoruz. İnsanlar artık bilgisayarlar yerine akıllı telefonlarından ya da tabletlerinden bilgiye erişiyorlar. Mobil Web adaptasyonu, 15 yıl once bilgisayardan web’e erişim alışkanlığına göre 8 kat daha hızlı büyüyor. Yapılan araştırmalarda yeni Internet bağlantılarının yarısı mobil cihazlardan sağlanıyor. Google aramalarına baktığımızda ise mobil aramalarda büyük artış gözlemliyoruz. Geçtiğimiz son 2 yılda mobil aramalar globalde 5 kat arttı. Bu Google’ın ilk lansmanı yapıldığı dönemdeki PC yapılan aramalara yakın bir rakam. Kullanıcıların tercihleri doğrultusunda akıllı telefon penetrasyonu da her geçen gün artıyor. Dünya genelinde 835 milyon akıllı telefon var, günlük Android cihaz aktivasyonu 850.000’lere erişiyor. 

Bulut bilişim ve akıllı telefonların biraraya gelmesi ile artık Super Bilgisayarları cebimizde taşıyoruz. Mobil ve bulut bilişim bir arada bilim kurgu filmlerinde gördüklerimizi gerçek kılıyor. Cep telefonlarımızdan artık yabancı bir ülkede restoran menüsünün resmini çekerek anında Google Translate yardımı ile kendi dilinize çevirerek, ne yiyeceğinize karar verebiliyorsunuz. Sesli arama yardımı ile klavye kullanmadan arama yapabiliyor, konuşarak mesajlarınızı yazabiliyorsunuz.

Dijital devrimin yaşandığı ve kullanıcı davranışlarının hızlı bir değişimden geçtiği bu dönemde mobil ve bulut bilişim üzerine kurulu teknolojiler kullanıcılara daha iyi bir web tecrübesi yaşatıyor. 

Mustafa İÇİL

Mustafa İçil

Mustafa İÇİL is an accomplished executive with nearly 30 years of experience in senior strategic sales and marketing roles. He has held management positions responsible for sales and marketing strategies at industry-leading companies, including Microsoft, Apple, and Google, from 1994 to 2013. Currently, he serves as a Digital Strategy and Innovation Consultant at his own firm, İÇİL Training and Consulting, which he established in 2013. Mustafa İçil is also recognized as a prominent Keynote Speaker in the field of Digital Transformation and Innovation. In addition to his professional career, he has taught "Digital Strategy" courses at renowned institutions such as Boğaziçi University and the TIAS Business School Executive MBA programs.

https://www.mustafaicil.com
Previous
Previous

İletişimin Yeni Yüzü

Next
Next

Yeni Mezunun İş Rehberi