2016 Pazarlama Dünyasına Neler Getirecek?

(Pazarlamasyon.com sitesinde paylaştığım 2016 yılı öngörülerim)

Gelecek neler getirecek sorusu kendimize sürekli sorduğumuz, özellikle yeni bir yıl yaklaştığında gündemimize daha fazla giren bir konu. Değişim o kadar hızlı geliyor ki, daha bu senenin trendlerine adapte olamadan, yeni akımlara kendimizi hazırlamamız gerekiyor. “Pazarlama” bu dinamizmi en çok yaşayan alan. 2016 pazarlama dünyasına neler getirecek konusunda kendi görüşlerimi üç başlık altında toparlayabilirim:

Pazarlama Yaklaşımları

Rekabetin ve reklam kirliliğinin yarattığı iletişim kaosu artık tüketicileri yormaya başladı. Çok sayıda reklam önleyici uygulamaların ortaya çıkması bunun bir sonucu. Pazarlamacılar, 2016 yılında daha müşteri odaklı düşünmek zorunda olacaklar. Tüketiciler artık gereksiz bilgiyi filtreleme konusunda daha başarılılar, ancak pazarlamacıların bu yükü tüketicilerin üzerinden alması lazım. Bunun bir sonucu olarak sadece reklam değil, içerik stratejilerinde de sadeleşmeye geçiş göreceğiz. İletişim kanalı tarafında ise müşteriye bombardıman şeklinde aynı mesajı veren MultiChannel yaklaşımından, farklı kanalları daha akıllıca birbirine bağlayan ve reklamdan çok müşteri deneyimini ön planda tutan OmniChannel yaklaşımı daha fazla tercih edilecek.

Pazarlama Araçları

Büyük Veri (Big Data) kavramı ile binlerce veri arasından, doğru veriyi nasıl buluruz ve analiz ederiz konusunu 2015 yılı boyunca çok konuştuk. Bu soruyu maalesef hala birçok kurum çözmüş durumda değil. Bu anlamda Big Data’yı analiz edip, yorumlayıp, aksiyonlar çıkaracak Analiz Araçları ve yöntemleri 2016 yılında da pazarlama gündeminde olacak. Başka bir 2016 trendi de, hem içerik hem de reklam platformu olarak Video’nun pazarlama dünyasında çok daha fazla yer edinmesi olacak.

Pazarlama Organizasyonları

Pazarlama ekiplerine dijital pazarlama uzmanları alınması hemen hemen her sektördeki firmaların gündeminde olan bir konu, ancak 2015 yılında bunun bir adım ötesine gidildi ve CDO (Chief Digital Officer), yani üst düzey dijital pazarlama yöneticisi pozisyonu üzerinedaha fazla konuşulmaya başlandı. 2016 yılında şirketlerde CDO pozisyonunun açılması veya üst düzey pazarlama pozisyonlarına dijital stratejileri iyi bilen kişilerin yerleştirilmesi daha fazla görülecek. Dijital Dönüşüm’ü gerçekleştirmek, sadece pazarlama stratejisini belirlemek ile değil, aynı zamanda bu yaklaşımı şirket DNA’sına enjekte etmekle mümkün olacak.

Mustafa İÇİL

Mustafa İçil

Mustafa İÇİL is an accomplished executive with nearly 30 years of experience in senior strategic sales and marketing roles. He has held management positions responsible for sales and marketing strategies at industry-leading companies, including Microsoft, Apple, and Google, from 1994 to 2013. Currently, he serves as a Digital Strategy and Innovation Consultant at his own firm, İÇİL Training and Consulting, which he established in 2013. Mustafa İçil is also recognized as a prominent Keynote Speaker in the field of Digital Transformation and Innovation. In addition to his professional career, he has taught "Digital Strategy" courses at renowned institutions such as Boğaziçi University and the TIAS Business School Executive MBA programs.

https://www.mustafaicil.com
Previous
Previous

2015 Pazarlama Dünyasına Neler Getirdi?

Next
Next

Sosyal Satış (SOCIAL SELLING)