Röportaj: Dünya Gazetesi

Google AdWords nasıl işliyor?

Google AdWords, Google’ın Internet reklam çözümüdür. Google AdWords ile reklamverenler Internet üzerinden ürün ve hizmetleri hakkında reklam ve duyurularını mevcut ve potansiyel müşterilerine ulaştırabilirler. Sadece local değil aynı zamanda global pazarlardaki müşterilee ulaşmak için Google AdWords ideal bir reklam platform sunar. Google AdWords ile reklam kampanyası oluşturmak oldukça kolaydır. Reklamverenler ister kendileri temel bir reklam kampanyasını kısa bir sürede oluşturabilir, ya da daha kapsamlı bir reklam kampanyası için konunun uzmanı sertifikalı ajanslardan destek alabilirler. Reklam vermek isteyen firmanın belirlemesi gereken dört temel bilgi vardır: reklam mesajı, reklama tıklandığında kullanıcının yönlendirileceği web sayfası, hangi kelimeler arandığında reklamın gösterilmesi istendiği ve her reklama tıklandığında ödenecek maksimum tutar ile toplam bütçe. Bu bilgilerin tanımlanması ile reklam aktif hale geçer.

Belirtilen kelimelerden biri veya birkaçı Google arama motorunda arandığında çıkan sonuçların üst kısmında ve sağındaki Sponsor Bağlantılar diye belirtilen alanda reklam gösterilir. Reklamveren tarafından tanımlanan tıklama başına maliyet ile reklamın site içeriği ve aranan kelimerle bağlantısı reklamların sıralamasını belirler.

Şirketler neden bu yolu tercih etmeli? Şirketler için AdWords'un maliyeti nedir?

Google AdWords reklamları ile işletmeler doğru hedef kitlesine, hızlı, kolay ve uygun maliyetli bir çözümle ulaşmaktadır. Reklamlar aranan kelime ile ilintili olarak gösterildiğinden, en doğru hedeflemeyi sunmaktadır.

Örnek olarak Sultanhamam’da bir brode firmasi ürünlerini Ortadoğu pazarında tüketici ile buluşturmak istediğinde, sadece Dubai, Mısır gibi ülkeleri seçerek, anahtar kelimelerini de belirleyip bolgeye özel reklam verme imkanına sahiptir. Farklı bölgeler, farklı zaman aralıkları ve farklı dillere gore değişik reklam mesajları oluşturarak reklamın daha hedefli olmasını sağlamak da mümkündür.

Google AdWords kampanyalarını planlarken firmalar kendi bütçelerine göre reklam verebilmektedir. Sadece reklamların tıklanmasi durumunda bir maliyet söz konusu olan bu modeled, reklamveren tıklama başına maliyeti seçme özgürlüğüne sahiptir. Bugün küçük işletmelerden büyük kurumlara kadar dünyada bir milyondan fazla firma Google AdWords’ün avantajlarından faydalanmaktadır.

Ayrıca Google Adwords’ün detaylı rapor özelliği, reklama yatırımın tam geri dönüşünü ölçme olanağı sunar. Reklam kaç kere görüntülendi, kaç kere tıklandı, maliyeti neydi gibi bilgileri farklı kırılımlarda görmek mümkündür. Ayrıca Google’ın ücretsiz Google Analytics çözümü ile, reklama tıklayarak siteye ulaşan kullanıcıların site içindeki kullanımlarını da detaylı şekilde ölçümlemek mümkündür.

Türkiye’de ne zamandır Google AdWords var? Yurtdışında da böyle bir sistem var mı? Sistemin işleyişi ile ilgili olarak Türkiye ve Avrupa-Amerika'yı kıyaslayabilri misiniz?

Google AdWords tüm dünyada 190 ülkede 42 dilde kullanılmaktadır. Turkiye’de kullanıcılar Internet’teki değişime hızlı bir adaptasyon gösterirken işletmeler biraz daha ağır kalıyordu. Ancak son 2 yıldır bu tablonun değiştiğini ve Internet’e işletmelerin yaptığı yatırımın arttığını görüyoruz. Biz Google olarak özellikle KOBI’lerin Internet’te varolma sürecinde izlemeleri gereken yollar konusunda bilgilendirici çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca ekosistemde işletmelere yol gösterecek deneyimli danışmanların varolabilmesi amacı ile de üniversitelere, girişimcilere ve ajanslara yönelik çalişmalarimıza da devam ediyoruz.

En çok hangi sektörden şirket reklam veriyor? Başvuran şirket sayısı nedir?

Tüm dünyada bir milyondan fazla Google AdWords reklamvereni bulunmaktadır. Google AdWords her boyuttaki kurumlar tarafından kullanılmaktadır. Özellikle yüksek bütçeli reklam çalışması yapamayan KOBI’ler için AdWords, sunduğu maliyet avantajı ve doğrudan hedef kitleye erişim sağlaması açısından rekabette bir adım öne geçmeleri için büyük avantajlar sunmaktadır. Ayrıca kendi ülke sınırları dışında hedefledikleri pazarlara da erişim imkanı sağlamaktadır. Örneğin Karaköy’deki bir rulman üreticisi internet reklamcılığını kullanarak ve Internet üzerinden sadece iç pazara değil, yurtdışına da satış yaparak siparişlerinde 100%’lük bir artış sağlamıştır.

Adwords'de 2012'de ulaşmak istediğiniz şirket sayısı nedir? 

Rekabette bir adim onde olmak isteyen ve islerini genisletme yonunde calismalar yapan her girisimcinin offline disinda online dunyada da varolmasi gerektigine inaniyoruz. Internet sonucta hizmet ya da urun satin almak isteyen potansiyel musteriler icin 24 saat acik ve erisilebilir bir mecra. Dolayisi ile bu avantajdan faydalanmak isteyen her isletmenin Internet’te varolmasi artik kacinilmaz.

Google olarak 2012 öngörünüz nedir? Hedefleriniz nelerdir?

Biz Internet’in gelişimindeki dinamizmden oldukça heyecan duyuyoruz. Turkiye pazarı için temel hedefimiz küçük ve orta ölçekli şirketlerin Internet’in sunduğu bu dinamizmden faydalanabiliyor hale gelmesi. KOBI’lere yönelik çalışamalar bizim 2012’de en onemli projelerimiz olacak. KOBI’lerin önündeki potansiyel oldukça yüksek. Ancak halen büyük bir kısmı Internet’i işletmeleri için faydaya çevirmemiş durumda. Google olarak hedefimiz onlara Internet’i kullanarak nasıl yeni müşterilere ulaşabilirler, yeni pazarlara girebilirler gibi konularda yol gösterici olabilmek.

Mustafa İÇİL

Mustafa İçil

Mustafa İÇİL is an accomplished executive with nearly 30 years of experience in senior strategic sales and marketing roles. He has held management positions responsible for sales and marketing strategies at industry-leading companies, including Microsoft, Apple, and Google, from 1994 to 2013. Currently, he serves as a Digital Strategy and Innovation Consultant at his own firm, İÇİL Training and Consulting, which he established in 2013. Mustafa İçil is also recognized as a prominent Keynote Speaker in the field of Digital Transformation and Innovation. In addition to his professional career, he has taught "Digital Strategy" courses at renowned institutions such as Boğaziçi University and the TIAS Business School Executive MBA programs.

https://www.mustafaicil.com
Previous
Previous

Yeni Mezunun İş Rehberi

Next
Next

Çoğunluğun Sesi