2015 Pazarlama Dünyasına Neler Getirdi?

Bir yıl daha rüzgar gibi geçti ve pazarlama dünyası geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da baş döndürücü bir hızla değişim ve gelişim gösterdi. Bu sene teknolojide yenilikler, sosyal medya alışkanlıklarındaki değişimler ve reklam platformlarındaki gelişmeler pazarlamaya yön verdi. Dijital sadece pazarlama ekibi değil tüm departmanlar tarafından benimsenmeye ve “biz dijital dönüşüme nasıl katılabiliriz” sorusu sorulmaya başladı. 2015 yılında Dijital Pazarlama alanında gündemde çok konu vardı ama geriye baktığımızda en çok öne çıkan başlıkları özetlemek gerekirse:  

Giyilebilir Cihazlar ve Nesnelerin İnterneti
Günlük hayatımızda kullandığımız birçok ürün, akıllı ve birbiri ile iletişim kurabilir hale gelmeye başladı. Akıllı saat ile kontrol edilebilen müzik sistemleri, cep telefonu ile uzaktan ısı ayarı değiştirilebilen termostatlar, nasıl oynadığınız konusunda cep telefonu üzerinden geri bildirim veren tenis raketleri, bilgisayardan kontrol edilebilir akıllı arabalar, doldukları zaman belediyeye otomatik haber veren çöp kutuları, hatta bir firmanın yeni patentini aldığı cep telefonu ile uzaktan kontrol edilebilen tuvaletler, Internet of Things (Nesnelerin Interneti) kavramı ile ifade ettiğimiz kendi aralarında iletişim kuran teknolojilere örnek olarak verilebilir. Pazarlama dünyası da 2015 yılı boyunca, bu cihazları yeni iş ve pazarlama modellerine dönüştürecek yaratıcı eğilimler üzerine zihin yordu.

Anlık Paylaşımlar
Sosyal medya dünyasında, 2015 yılında, Periscope uygulamasının yükselişini izledik. Hem videonun  sosyal medyada en hızlı büyüyen içerik formatı haline geldiği, hem de SnapChat uygulaması gibi önce veya sonra değil, tam o anda paylaşmanın daha “in” olduğu bir yılda, Periscope’un hayatımıza bütün hızıyla girmesi çok şaşırtıcı değil. Pazarlama dünyası da buna paralel olarak en doğru zamanda en doğru iletişimi kurmayı hedefleyen Gerçek Zamanlı Pazarlama yaklaşımları üzerinde daha fazla yoğunlaşmaya başladı. 

Sosyal Satın Alma
Sosyal medya platformları yakın zamana kadar bir performans (yani satış) platformundan çok marka iletişimini, dolayısıyla marka değerini güçlendiren bir platform olarak görülüyordu. 2015 yılında ise Sosyal Satış (Social Selling) kavramı gündemimize oturdu ve sosyal medyayı satış ekiplerinin müşteri takip süreçlerinde nasıl kullanabileceğini konuşmaya başladık. Ayrıca başlıca sosyal medya platformlarının, “satın al” butonunu hayata geçirmesiyle pazarlama ekipleri için sosyal medya sadece imaj değil performans kampanyaları için de önemli bir mecraya dönüştü.

Ölçümleme ve Analiz
Pazarlama dünyasının hiç eskimeyen ve de en önemli konusu, ölçümleme. Reklam ve pazarlama aktivitelerine yatırdığımız her kuruşun bize geri dönüşünü ölçümlemeyi hedefleyen yazılımlar gelişmeye, çeşitlenmeye geçtiğimiz yıl da devam etti. Bu çözümler arasında sadece hangi aracın en iyi veriyi topladığı değil, aynı zamanda hangisinin eldeki verileri daha iyi analiz ettiği sorgulanmaya başlandı. Semantik analizler, ileriye yönelik öngörü sunan modellemeler, otomatik optimizasyon yöntemleri pazarlama otomasyonu alanında önemli ilerlemelere fırsat verecek. 

Videonun Yükselişi
2015 yılında hem sosyal medya içeriği, hem web sitesi içeriği, hem de reklam formatı olarak videonun yükselişini gördük. Hızlanan internet bağlantıları, yüksek çözünürlüklü ekranlar ve gelişen cep telefonu kameraları bu yükselişe destek oldu. Internet kullanıcıları bu değişimde sadece tüketen değil, aynı zamanda da üreten roldeydi. Mobil internet erişim hızları arttıkça ve maliyetleri azaldıkça, videonun yükselişi devam ediyor olacak.

Şirketlerde Dijital Ekipler
Daha fazla firma, pazarlama ekiplerinde dijital pazarlama uzmanı pozisyonları açmaya başladı. Dedike dijital pazarlama uzmanları insan kaynakları tarafında aranan bir profil oldu. Sadece pazarlama ekipleri değil diğer departman çalışanları da dijital dönüşümün bir parçası olmak için dijital iletişim stratejisi üzerine eğitimler almaya başladı. Dijital dönüşüm her departman için farklı bir kavram altında önemli bir gündem haline geldi - Dijital İşveren Markalaşması (İK), Sosyal Satış (Satış), Dijital İtibar Yönetimi (Kurumsal İletişim), Sosyal CRM (Müşteri İlişkileri), Bireysel Markalaşma (Üst Yönetim). 2016 yılında Dijital Dönüşüm şirket DNA’larına daha fazla nüfuz etmeye başlayacak.

Mustafa İÇİL

 

2015 Pazarlama Dünyasına Neler Getirdi? (DigitalAge Ocak sayısındaki yazım)

 
Mustafa İçil

Mustafa İÇİL is an accomplished executive with nearly 30 years of experience in senior strategic sales and marketing roles. He has held management positions responsible for sales and marketing strategies at industry-leading companies, including Microsoft, Apple, and Google, from 1994 to 2013. Currently, he serves as a Digital Strategy and Innovation Consultant at his own firm, İÇİL Training and Consulting, which he established in 2013. Mustafa İçil is also recognized as a prominent Keynote Speaker in the field of Digital Transformation and Innovation. In addition to his professional career, he has taught "Digital Strategy" courses at renowned institutions such as Boğaziçi University and the TIAS Business School Executive MBA programs.

https://www.mustafaicil.com
Previous
Previous

Yetenek ve Başarı (Üsküdar Üniversitesi Televizyonu)

Next
Next

2016 Pazarlama Dünyasına Neler Getirecek?